בעיות שפיכה ואורגזמה:
בעיות שפיכה ואורגזמה:
הפרעות בתפקוד השפיכה הנפוצות והפרעות המשפיעות על אורגזמה ותחושה
הפרעות שפיכה והפרעות בתפקוד המיני מתרחשות אצל גברים ברחבי העולם. הפרעות אלה יכולים להשפיע על האורגזמה והתחושה, מה שהופך את חי המין לפחות מהנים. למרבה המזל, ניתן לטפל ברוב בעיות המיניות והשפיכה הללו על ידי התמקדות בגורם הבסיסי.
תפקוד לקוי של השפיכה, היא חוסר היכולת של גבר לשפוך בצורה משביע ברגע השיא המיני. זוהי הצורה הנפוצה ביותר של הפרעות בתפקוד המיני אצל גברים ולעיתים קרובות הסיבה הבסיסית לאי פוריות גברית. הפרעות שפיכה אינן נדירות. למעשה, כ-30-40% מהגברים חווים שפיכה מוקדמת (PE) במהלך חייהם. מחקר מצא גם שאחד מכל חמישה גברים בגילאי 18-59 מדווח על שכיחות של שפיכה מוקדמת.
ניתן לסווג הפרעות בתפקוד השפיכה לארבעה סוגים שונים: מוקדם, מושהה, רטרוגרדי והעדר שפיכה. מצבים אלו משפיעים על שפיכה בדרכים שונות וגורמים לאי שביעות רצון מינית ולהוות גורם לסטרס.
שפיכה מוקדמת (PE)
שפיכה מוקדמת (PE) היא כאשר גבר פולט לפני או זמן קצר מאוד לאחר החדירה. רוב הגברים חווים שפיכה ממש לפני האורגזמה. המצב יכול לגרום למבוכה ותסכול.
שפיכה מוקדמת יכולה להיגרם על ידי גורמים שונים, כולל:
- רמות ההורמונים
- רגישות יתר של הפין
- עוררות מינית נמוכה
- חרדת ביצוע
ישנם טיפולים רבים עבו שפיכה מוקדמת . כמו רוב מצבי הבריאות המיניים, הטיפול ב-PE תלוי בסיבה. פיזיותרפיה, פסיכותרפיה ותרופות יכולים כולם לעזור בטיפול. המטרה היא להגביר את יכולתו של הגבר לשלוט בתגובות ההתנהגותיות שלו.
שפיכה מושהית (DE)
שפיכה מושהית (DE) היא כאשר גבר פולט זמן רב לאחר גירוי מיני.
ברוב המקרים, לגברים יש זקפה והם מגורים היטב, אך פשוט אינם מסוגלים לשפוך. שפיכה מושהית מתרחשת מעת לעת, אך יכולה להיות בעייתית אם זה מתרחש לעתים קרובות.
ישנן סיבות רבות לדחיית שפיכה, החל מתרופות, שימוש מופרז באלכוהול, לחץ דם גבוה וחרדת ביצוע. כמו כן זה יכול להיגרם גם מחוסר איזון הורמונלי ודימוי עצמי נמוך.
טיפול בשפיכה מאוחרת תלוי מאוד בגורם הבסיסי. ישנן כמה תרופות המשמשות "שלא לפי תווית" ועוזרות בטיפול אך לעתים קרובות בשילוב עם שינויים התנהגותיים. ניתן להשתמש בפסיכותרפיה כדי לפתור בעיות פסיכולוגיות ונפשיות שעשויות לגרום לבעיות מיניות.
שפיכה לאחור (RE)
שפיכה לאחור (RE) הידועה גם בשם שפיכה יבשה, היא כאשר חלק מהשפיכה או כל השפיכה עוברת לאחור (רטרוגרד) לתוך שלפוחית השתן. בזמן השיא, במקום לצאת מהפין, השפיכה חוזרת אל שלפוחית השתן. זה יוצא בסופו של דבר במהלך מתן שתן ואין לזה סיכונים בריאותיים.
אם לא מטופלים, בעיית שפיכה זו עלולה להוביל לאי פוריות. הבעיה נגרמת בדרך כלל על ידי שריר פגום בצוואר שלפוחית השתן. במהלך השיא, השריר צריך למנוע מהשפיכה לזרום בחזרה לשלפוחית השתן.
נזק זה יכול להיגרם על ידי מצבים רפואיים, כגון סוכרת או פגיעה בחוט השדרה, כמו גם תרופות מסוימות. השריר יכול גם לתפקוד לקוי עקב ניתוח ערמונית או שלפוחית השתן.
בדרך כלל אין צורך לטפל בשפיכה לאחור, אלא אם כן היא גורמת לאי פוריות. קיימות מספר תרופות זמינות המסייעות לשריר צוואר שלפוחית השתן להישאר סגור, מה שמונע מהשפיכה להיכנס לשלפוחית השתן.
חוסר שפיכה
לגברים שחווים חוסר שפיכה בדרך כלל לוקח זמן לא נורמלי להגיע לשפיכה, בעוד שרבים אחרים לעולם אינם פולטים. שפיכת זרע משתנה, מכיוון שחלק מהגברים אינם מסוגלים להגיע לאורגזמה או לשפוך, בעוד שאחרים מסוגלים לקבל אורגזמה אך אינם יכולים לשפוך. חלק מהגברים יכולים לשפוך ללא אורגזמה.
הפרעת שפיכה זו יכולה להיגרם על ידי גורמים שונים, כולל:
- הפרעות הורמונליות
- הְזדַקְנוּת
- צינורות זרע חסומים
- בעיות פסיכולוגיות
- תרופות (SSRI)
- סוכרת
- מחלות נוירולוגיות
- פרוצדורות כירורגיות, כולל ניתוח סרטן ערמונית ואשכים.
חוסר שפיכה מטופל בדרך כלל באמצעות ייעוץ פסיכולוגי כמו גם טיפול מיני. מכיוון שהמצב גורם לאי-פוריות, חלק מהגברים דורשים איסוף זרע על מנת להתרבות.
לעיתים ניתן לטפל בבעיה הנגרמת עקב פגיעה בחוט השדרה באמצעות גירוי רטט של הפין, המעודד עוררות ושפיכה.
הפחתת נפח שפיכה
הפחתת נפח שפיכה נתפסת גורמת לגבר לייצר פחות שפיכה מהרגיל. יכול להיגרם על ידי הזדקנות, סוכרת, תרופות מסוימות ובעיות באשכים שגורמות לייצור נמוך או ללא טסטוסטרון.
הדבר מתרחש בדרך כלל במקביל לבעיות בריאות מיניות אחרות, כולל בעיות בשמירה או בהשגת זקפה וכן בעיות שפיכה או רצפת האגן.
הטיפול תלוי מאוד בגורם הבסיסי. עבור גברים מסוימים, ניתן להגדיל את נפח הזרע והשפיכה על ידי ביצוע שינויים פשוטים באורח החיים הכוללים:
לישון מספיק בלילה
להפסיק לעשן
פעילות גופנית מתונה שגרתית
נטילת תוספי תזונה נוגדי חמצון
שחרור של שרירי רצפת האגן
הפרעה אורגזמית גברית
הפרעת אורגזמה גברית, הידועה גם בשם אנורגזמיה, היא כאשר גבר אינו מסוגל להגיע לאורגזמה. המצב מתרחש גם כאשר גבר אינו מסוגל להגיע לשיא לאחר פעילות מינית ארוכה.
כ-10% מהגברים מדווחים על קשיים עם אורגזמה. חלק מהגברים עשויים להניח שיש להם הפרעת אורגזמה גברית; עם זאת, בעיות בסיסיות עשויות לנבוע מדחף מיני נמוך במקום מהפרעות. הפרעת אורגזמה גברית ראשונית היא כאשר גבר מעולם לא חווה אורגזמה. אנורגזמיה משנית היא כאשר גבר חווה אורגזמה, אך איבד את היכולת.
חוסר אורגזמה גברית יכול להיגרם מבעיות רפואיות, בעיות פסיכולוגיות ותרופות מסוימות, במיוחד SSRIs.
ישנן גישות טיפול רבות לסיוע לגברים עם אנורגזמיה, כולל שילוב של גישות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות.
אם אנורגזמיה נגרמת על ידי חוסר איזון הורמונלי, ניתן להשתמש בתרופות כדי להגביר את תפקוד האורגזמה, כולל אגוניסטים של אוקסיטוצין ודופמין.
מהי אנ-אורגזמיה?
אנ-אורגזמיה הוא מצב המתרחש כאשר מישהי מתקשה להגיע לאורגזמה. קושי זה מתרחש גם כאשר היא עם עוררות מינית ויש מספיק גירוי מיני. כאשר מצב זה מתרחש אצל נשים, זה ידוע בתור הפרעה אורגזמית נשית (female orgasmic dysfunction)). גברים יכולים גם לחוות חוסר תפקוד אורגזמי, אבל זה הרבה פחות נפוץ.
אורגזמות היא תחושות עזות של שחרור במהלך גירוי מיני. הן יכולות להשתנות בעוצמה, משך ותדירות. אורגזמות יכולות להתרחש עם גירוי מיני מועט, אבל לפעמים יש צורך בהרבה יותר גירוי.
נשים רבות מתקשות להגיע לאורגזמה עם בן/בת הזוג, גם לאחר גירוי מיני רב. מחקרים מצביעים על הפרעה באורגזמה אצל 11 עד 41% מהנשים.
חוסר היכולת להגיע לאורגזמה יכול להיות מתסכל ועלול להשפיע על מערכת היחסים שלכן. עם זאת, ייתכן שתוכלי להגיע לשיא עם טיפול מתאים. חשוב לדעת שאת לא לבד. נשים רבות מתמודדות עם הפרעה אורגזמית בשלב מסוים בחייהן.
זה יכול להיות קשה לקבוע את הגורם הבסיסי לבעיה. נשים עלולות להיתקל בקושי להגיע לאורגזמה עקב גורמים פיזיים, רגשיים או פסיכולוגיים. הגורמים עשויים לכלול:
- גיל מבוגר יותר
- מצבים רפואיים, כגון סוכרת
- היסטוריה של ניתוחים גינקולוגיים, כגון כריתת רחם
- השימוש בתרופות מסוימות, במיוחד נוגדי דיכאון
- אמונות תרבותיות או דתיות
- בַּישָׁנוּת
- אשמה על הנאה מפעילות מינית
- היסטוריה של התעללות מינית
- מצבים נפשיים, כגון דיכאון או חרדה
- לחץ
- הערכה עצמית ירודה
- בעיות ביחסים, כגון קונפליקטים לא פתורים או חוסר אמון
לפעמים, שילוב של גורמים אלה יכול להקשות על השגת אורגזמה. חוסר היכולת להגיע לאורגזמה עלולה להוביל למצוקה, שעלולה להקשות עוד יותר על השגת אורגזמה בעתיד.
התלונה העיקרית היא חוסר היכולת להגיע לשיא המיני. תסמינים אחרים כוללים אורגזמות לא מספקות ולוקח יותר זמן מהרגיל להגיע לשיא.
נשים עם חוסר תפקוד אורגזמי עלולות להיתקל בקושי להגיע לאורגזמה במהלך קיום יחסי מין או אוננות.
ישנם ארבעה סוגים של חוסר תפקוד אורגזמי:
אנורגזמיה ראשונית: מצב בו מעולם לא חווית אורגזמה.
אנורגזמיה משנית: קושי להגיע לאורגזמה, למרות שחווית בעבר.
אנורגזמיה מצבית: הסוג הנפוץ ביותר של חוסר תפקוד אורגזמי. זה מתרחש כאשר את יכולה לחוות אורגזמה במצבים ספציפיים, כגון במהלך מין אוראלי או אוננות.
אנורגזמיה כללית: חוסר יכולת להגיע לאורגזמה בשום פנים ואופן, גם כאשר את עם עוררות מספקת וגירוי מיני.
אם את חושבת שיש לך בעיה, עליך לקבוע פגישה לצורך טיפול. הרופא שלך יוכל לאבחן את מצבך ולספק תוכנית טיפול מתאימה. קבלת עזרה מהרופא שלך היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שתוכלי ליהנות שוב מפעילות מינית.
במהלך הפגישה שלך, הרופא שלך ישאל שאלות לגבי ההיסטוריה המינית שלך ויבצע רק לפי צורך בדיקה גופנית. וינסה לחשוף את כל הסיבות הבסיסיות לחוסר תפקוד ויכולות לעזור לזהות גורמים אחרים שעשויים לתרום למצב שלך.
הטיפול בתפקוד לקוי אורגזמי תלוי בגורמים. ייתכן שתצטרכי
לטפל בכל מצב רפואי
להחליף תרופות
לעבור טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול מיני
להגביר את אופן הגירוי במהלך אוננות וקיום יחסי מין
ייעוץ זוגי הוא אפשרות טיפול פופולרית נוספת. יועץ יעזור לכם להתמודד עם כל חילוקי דעות או קונפליקטים שיש. זה יכול לפתור את הבעיות שמתרחשות הן במערכת היחסים והן בחדר השינה.
במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בטיפול הורמונלי שיכול לעזור להגביר את החשק המיני או את כמות זרימת הדם לאיברי המין עבור רגישות מוגברת..
חלק מהמוצרים ללא מרשם (OTC) ותוספי תזונה עשויים לסייע גם לנשים עם הפרעות בתפקוד. שמני עוררות, מחממים את הדגדגן ומגבירים את הגירוי. שמנים אלו עשויים להיות מועילים לשימוש במהלך קיום יחסי מין ואוננות.
פגישה טיפולית יכולה לעזור לך ולבן או בת הזוג שלך ללמוד יותר על הצרכים והרצונות המיניים.
אם אתה מאמין שיש לך אחד מהמצבים הללו, עדיף לפנות לרופא לאבחון מקצועי.