בעיות של חשק ועוררות

חוסר חשק מיני

חשק מיני נמוך הינו חוסר עניין מתמשך בפעילות מינית  (פנטזיות, אוננות, מחשבות מיניות, חוסר תגובה לגירויים מיניים מצד בן או בת הזוג). יש להבדיל מחוסר עניין בקיום יחסים שהוא מצב זמני שעשוי להימשך, למשל בתקופה של מתח גבוה או דיכאון, או בחוסר חשק מצבי, שקשור לאירוע מסוים.

זה טבעי ונפוץ לאבד מידי פעם עניין בקיום יחסים אך חשוב לתקשר על הבעיה ולא לאבד ענין באינטימיות וקירבה.

כמוכן יש להבדיל בין חשק מיני נמוך לבין פער בחשק המיני בין בני הזוג.  זהו מצב שלאחד מבני/בנות הזוג יש חשק מיני רק לא בעוצמה שיש לבן.בת זוגה – מה שיוצר מעגל שבו האחד.ת כל הזמן יוזם/יוזמת  ובן/בת הזוג מרבית הזמן דוחה. מעגל זה עוד יותר מוריד את החשק המיני והקיבעון אף מגדיל את הפער ביניהם.

הסיבות הנפוצות לירידה בחשק אצל כל המגדרים:

  • טסטוסטרון נמוך

הטסטוסטרון אחראי על בניית מסת שרירים ועצמות ועל עידוד של יצור תאי זרע. רמות הטסטוסטרון עד גבול מסוים, משפיעות גם על החשק המיני שלכם. גם נשים צריכות טסטוסטרון ברמה נאותה.

הרמה הנורמלית של הטסטוסטרון משתנה לאורך החיים ומושפעת ממצבי לחץ, גיל, מצב בבריאותי וסגנון חיים. אצל גברים בגילאי 40 ומעלה, אנו מוצאים ירידה ברמת הטסטוסטרון, ומגמת זו מושפעת מגנטיקה, תזונה, תנאי חיים ועוד.  אצל נשים יש ירידה ברמת הטסטוסטרון לאחר גיל המעבר. במקרים בהם הירידה ברמת הטסטוסטרון היא דרסטית, זה עלול להיות מעבר לנורמה, ונדרש לכך ייעוץ רפואי. יש לציין שגם עם רמת טסטוסטרון נמוכה יש אפשרות להנות מחיי מין, כי לא רק הטסטוסטרון קובע את החשק המיני.

  • סיבה הורמונלית נוספת זה הפרעות בתפקוד בלוטת המגן (THYROID) או עליה ברמת הפרולקטין
  • תרופות

תרופות מקבוצות שונות יכולת להשפיעה לרעה על התפקוד המיני ועל החשק המיני. רמת הטסטוסטרון עשויה לעיתים להיות מושפעת משימוש בתרופות כגון,: טיפולי כימותרפיה או הקרנות, טיפול הורמונלי לסרטן הערמונית, משככי כאבים כמו מורפיום, תרופות פסיכיאטריות וכדורי שינה, תרופות מסוימות לצרבות או בעיות ריפלוקס, סטרואידים להגדלת מסת שרירים, נוגדי דיכאון וחרדה מסוימים (SSRI).

  • דיכאון, חרדה ופוסט טראומה

כל אחד מאלו וכמובן שילוב של שלושתם יחד בהחלט יכול לגרום לפגיעה בחשק המיני ובתפקוד המיני.

דיכאון וחרדה משנים את כל תפיסת החיים של האדם. אדם בדיכאון למשל, מאבד באופן כללי את העניין בחיים ובין היתר גם במיניות.

  • מחלות כרוניות

כשאדם חש לא טוב בעקבות תופעות של מחלה כרונית, סביר שקיום יחסי מין יהיה בעדיפות נמוכה על סדר יומו. ישנן מחלות כרוניות שאף גורמות לירידה בפוריות כמו סרטן. ישנן מחלות שעשויות להשפיע ישירות לא רק על החשק אלא גם על התפקוד המיני כמו: סכרת , עודף משקל, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, כשל כרוני בתפקודי הריאות, כבד או כליות.

  • הפרעות שינה

עלולות לגרום לעייפות, חרדות ואפילו מצב של דכאון. כל אלה ידועים כגורמים לירידה בחשק המיני

  • מתח

מתח נפשי מתמשך או אפילו קצר מועד יכול לגרום לירידה  בטסטוסטרון או וגם לפגיעה והצרה של העורקים. הצרה של העורקים גורמת לפגיעה בזרימת הדם מה שיכול לגרום גם לבעיות בזקפה. אורח החיים המודרני והאינטנסיבי מייצר לא מעט לחץ. מתחים שקשורים למצב הכלכלי, קריירה, בריאת, זוגיות , משפחה ועוד. כמו כן ידוע שמתח מתמשך יכול להוביל לעליה ברמת הפרולקטין שיכול לגרום לירידה בחשק המיניץ

  • אורך וסגנון חיים

ישנם עוד גורמים רבים שמשפיעים על החשק המיני  כמו למשל צריכת יתר של אלכוהול וסמים, עודף/מעט מידי ספורט. כמו כן משקל יתר שעלול להוביל לתסמונת מטבולית שמעלה את גורמי הסיכון לפגיעה בכלי דם וכן לירידה ברמת הטסטוסטרון

  • השפעות הקשר הזוגי

בעיות במערכת היחסים והתקשורת הבין זוגית יכולים להוביל מעגל שבו החשק המיני יורד בצורה משמעותית.

  • גורמים פסיכולוגים אחרים

בטחון עצמי נמוך או דימוי עצמי נמוך יכולים להוביל להימנעות מפעילות מינית ולאורך זמן גם לירידה בחשק המיני

חשק מיני נמוך  שלעצמו יכול לגרום לאי נחת רבה ולמעגל תגובה רגשי ופיזי שלילי שמביא לעוד ועוד קושי עד כדי חרדת ביצוע שמתבטאת בקושי להגיע או לשמור על הזקפה או לירידה בעוררות המינית במהלך המגע המיני. אצל גברים, חרדת הביצוע יכולה לגרום לגברים חרדה מסקס באופן כללי ואף הימנעות.